BASEL – Er zijn weinig fotografen die kunnen zeggen dat ze een voorronde van de Champions League mogen vastleggen. Een kleiner deel van die fotografen kan daar daadwerkelijk volledig zijn of haar boterham van verdienen. Het wordt echter nog beter als je niet alleen in Nederland je brood mag verdienen met die werkzaamheden. Hierbij een ode aan mijn opdrachtgever Pro Shots. Het bedrijf dat mij klaarstoomde voor het leven als fotograaf in de 21e eeuw.

Hoe uniek is het eigenlijk dat ik als beginnend beroepsbeoefenaar meteen dit soort opdrachten mag verzorgen voor het grootste sport fotopersbureau van Nederland? Op school werd mij regelmatig verteld dat ik als beginnend beroepsbeoefenaar veelal werkende professionals zal assisteren. “In de loop van jullie carrière zal het assisteren misschien plaatsmaken voor het full-time werken als professional”, aldus de docenten op mijn opleiding fotografie. Daarbij rekening houdend met dat ik amper een half jaar klaar ben op mijn MBO opleiding fotografie in Den Bosch, denk ik dat het niet heel veel vaker is voorgekomen in deze tijd van de Nederlandse sport fotografie dat een jonge gast van 23 direct na zijn MBO opleiding door een opdrachtgever in staat wordt gesteld om te werken buiten Nederland. Laat staan bij zo’n belangrijke internationale wedstrijd.

Op school werd mij regelmatig verteld dat ik als beginnend beroepsbeoefenaar veelal werkende professionals zal assisteren.

Bij Pro Shots wordt veel waarde gehecht aan kwaliteit, professionaliteit en karakter. Een opdrachtgever waar je van op aan kunt, die altijd goed betaald en die direct en eerlijk is. Mijn vertrouwen in Pro Shots is daarom net zo groot als het vertrouwen wat zij mij geven. Daar ben ik ontzettend dankbaar voor. Dat koester ik.

Als je mij vijf jaar geleden had verteld dat ik over vijf jaar buitenlandse wedstrijden zou verslaan als full time fotograaf, had ik je waarschijnlijk voor gek verklaart. Die tijd was voor mij onzeker en niet altijd even makkelijk. Het is ontzettend fijn om terug te kijken op mijn periode op het MBO. Ik heb feitelijk de docenten en studenten laten zien dat je met de juiste instelling en werklust veel meer kan bereiken dan dat men je schetst. Ik ben wat dat betreft minstens een doorbijter en geef niet snel op.

Kansen zien, creëeren en benutten.
Je zou het in de context van een voetbalwedstrijd zomaar voorbij kunnen horen komen. Nu gaat het echter over een andere topsport. De topsport van het leven als sport fotograaf in de 21e eeuw. Mede mogelijk gemaakt door het FC Barcelona onder de sport fotopersbureaus: Pro Shots.

Dankjewel Stanley&co